När jag skrev min debutroman “InnebandyPiraterna – Första säsongen” (som egentligen inte var min första roman, däremot min första fullbordade) bestämde jag mig tidigt för att ge ut den på eget förlag. En viktig anledning var vetskapen om att de stora förlagen i Sverige får in tusentals manus varje år och att du skrivit en bra bok inte är någon garanti för utgivning.
Ditt manus ska hamna hos rätt lektör som sedan verkligen backar upp den genom hela processen. Du måste få marknadsavdelningen att förstå och tro på boken. Och efter att den är utgiven måste du ha ett förlag som verkligen jobbar med att marknadsföra boken, vilket inte heller är givet att de gör med varje titel.
Summa summarum: jag valde egenutgivning.
Därför skickade jag inte runt mitt manus till olika förlag. Däremot anlitade jag en författarcoach/lektör som gav mig feedback på hur jag kunde förbättra manuset. Jag tog hjälp av bekanta med korrekturläsning (till bok två valde jag en professionell korrekturläsare).
Jag har samlat på mig en hel del erfarenhet av egenutgivning och får därför många frågor från andra som funderar på att ge ut sina böcker på egen hand. Nu tänkte jag lite snabbt här ge exempel på några saker som man behöver tänka på.
Men det är en hel del, så mycket att jag hösten 2010 skrev en bok tillsammans med Ann Ljungberg och Lars Rambe som heter “Lyckas med bokutgivning – handfasta råd från framgångsrika egenutgivare”.
Den här artikeln blir därför ett försök till sammanfattning av 240 sidor på några tusen tecken…
Lektör/redaktör – alla förlag har redaktörer som bearbetar manuset före utgivning. Många författare får skriva om stora delar av sina böcker. Ta bort och skriva till scener och ibland rentav karaktärer för att boken ska bli bättre. Här krävs proffs, inte släkt och vänner. Det kostar några tusenlappar men är värt desto mer eftersom det kan utveckla dig som författare och inte bara det manus du jobbar med just nu.
Korrektur – det är irriterande med stavfel eller rena skrivfel i en bok. Och man kan inte korrekturläsa sin egen text. Har du en nitisk svensklärarinna i bekantskapskretsen kanske hon kan hjälpa dig. Annars är det återigen något för proffs. Även detta kostar ett par tusenlappar och uppåt, beroende på hur lång boken är. På min första bok använde jag inte professionell korrekturläsare, däremot på min andra bok.
Layout – en bok måste vara snygg för att sälja. Det krävs kunskaper i typografi för att den ska bli lättläst och ett säljande omslag för att synas. Jag har själv jobbat som layoutare på tidning under ett par år och har därför grundläggande kunskaper. Därför gjorde jag layouten själv. Har du inte kunskaperna försök hitta någon som har. Att anlita ett proffs kostar från ett par tusenlappar och uppåt. Men du kan också prova att hitta någon jobbar med det men har lust att hjälpa dig på kvällstid för ett kompispris.
Tryckning – även om det finns mycket att tänka på är detta egentligen en enkel del. Huvudvalet är om du ska investera 15-30.000 kr i att trycka en större upplaga eller välja POD (print-on-demand). Jag valde POD för min första bok, just för att slippa hantera ett lager. POD innebär ett högre styckpris per bok vilket gör din bok dyrare för läsaren att köpa, men samtidigt behöver du inte ligga ute med pengar och startkostnaden är nästan noll. Hos Publit, där jag tryckte, betalar man ca 70 kr/exemplar och 495 kr i startavgift.
(Förresten: med vår bok medföljer en kupong som ger 250 kr i rabatt ifall man väljer att trycka via Publit, det betalar nästan vad boken kostar att köpa!)
Försäljning & distribution – folk köper böcker där de köper böcker. Det är bra att sälja via sin hemsida men faktum kvarstår att en tredjedel av alla böcker köps i nätbokhandeln och en stor del av resten via fysiska bokhandlare. För egenutgivare är det framför allt nätbokhandlarna som är viktiga, och självklart din lokala bokhandel. Kör du POD-vägen så ordnar ofta tryckeriet distributionen åt dig. Om du väljer att trycka en större upplaga så måste du lösa lager (garaget?) och packa och skicka själv. Det kan vara kul i början men i längden så är det inget man vill hålla på med som författare. Det finns dock många företag som inte gör något annat än att packa och skicka varor. Problemet är att det ofta krävs en viss volym (försäljning av din bok/böcker) varje månad för att täcka de fasta kostnaderna.
Marknadsföring – den del som de flesta glömmer men som verkligen avgör om du når 50 eller 50.000 läsare. Du kan lägga hur mycket tid som helst på detta. Bearbeta tidningar och annan media för att få dem att skriva om dig och din bok. Men även att synas i andra sammanhang, exempelvis genom att åka ut och hålla föredrag och signera din bok. Det här är en kul del, om än tidskrävande. Som egenutgivare gäller det att vara kreativ, våga prova allt.
Ja, det här var bara några korta saker att tänka på ifall man vill ge ut sin bok på egen hand. Desto mer finns att läsa i boken “Lyckas med bokutgivning” av Sölve Dahlgren, Lars Rambe och Ann Ljungberg där vi bland annat bjuder på flera exempel på framgångsrika egenutgivare. Det finns faktiskt flera stycken som sålt inte bara tusentals utan i vissa fall miljontals böcker – utan att ha ett stort förlag i ryggen. Du kan köpa boken direkt från vårt förlag.
Har du frågor eller funderingar, ställ din fråga nedan så försöker jag svara!
Det verkar ligga en del pengar bakom att ge ut en bok på egen hand. Känns inte som man tjänar på det i längden.
@Johanna:
Om man tjänar på det eller inte beror på flera saker. Till att börja med hur bra boken är och hur bred målgrupp den har. Men sedan kommer det verkliga kruxet: Du måste nå ut med din bok till dina läsare; det kräver investeringar och nedlagd tid.
Där går många författare fel. I stort sett ingenting säljer utan marknadsföring. Många förleds att tro att andra ska marknadsföra boken åt författaren. Det är ovanligt, i alla fall i någon större utsträckning.
Men det finns massor exempel på författare som har tjänat (mycket) pengar på sina egenutgivna böcker. Det riktigt intressanta är vad som händer sedan. Vart för din utgivning dig? Vilka dörrar öppnas?
Vi beskriver detta i detalj i boken.
Mvh Lars
Svar till Johanna:
Det KAN mycket riktigt innebära en del investeringar, men å andra sidan kan du ånjuta en retur på 100% av intäkterna på sålda böcker. Går du till ett förlag, och först och främst lyckas ta dig igenom nålsögat, så får du i bästa fall 20% av intäkterna framöver.
I mitt fall valde jag, liksom Sölve, att köra PoD och jag har sammantaget lagt maximalt ett par tusen på att ge ut min bok Static, och det är inte speciellt mycket med tanke på att jag idag tjänar närmare 70 kr per bok som säljs.
Och det är ju just i längden som du tjänar på detta, för det är ingen som nallar på dina intäkter.
@Johanna: Två bra svar från Lars och Anders. Visst är det en del investeringar, allt beror på hur mycket du kan göra själv och hur bra resultat du vill ha.
Sedan skiljer det sig mycket mellan olika typer av böcker. Skönlitteratur kräver större upplagor för att bli lönsamma, en fackbok kan man ta mer betalt för och inte sällan koppla till föreläsningar med tillhörande signering.
Man ska dock vara medveten om att det inte finns någon garanti för att man får tillbaks sina satsade slantar. Men å andra sidan – att satsa 10-25.000 kr på att ge ut sin egen bok kan ju faktiskt ge större upplevelser än att lägga motsvarande summa på en semesterresa…
Men som Anders säger – det är i längden man tjänar på det och man måste se det långsiktigt. Oftast över flera år.
Under försäljning/distribution nämns månadsavgift för att distribuera böcker. Förlagssystem som är störst på bokdistribution har ju kommissionsavtal vilket innebär att de förvarar böckerna utan avgift men de tar ut en avgift för varje levererad bok. Kostar en del, förenklar mycket, men innebär ingen risk/investering alls!
@Agesund: Jag kör själv kommissionslager hos Förlagssystem. Det innebär dock inte att du slipper lagerkostnad helt eftersom du bara skickar 10-50 ex åt gången till deras kommissionslager. Trycker du exempelvis 1500 böcker så måste du ändå ordna ett lager (vilket kan vara ditt garage och då är det ju nästan gratis) och sedan packa och skicka till Förlagssystem när det tar slut i kommissionslagret. Betydligt enklare än att packa, skicka och fakturera hundratals olika kunder men fortfarande en hel del jobb eftersom böckerna helst ska skickas med företagspaket samma dag som ordern kommer.
Något man lätt glömmer i det här sammanhanget är arbetstid för att packa och skicka samt kostnader inte bara för frakt/porto utan även emballage. Tips: Kan vara värt att betala några kronor för att tryckeriet ska packa dina böcker i kartonger på pall, då har du emballage på köpet.
/Sölve
@Agesund: I tillägg till vad Sölve skriver så är det så att till exempel Förlagssystem har ett huvudavtal som de jobbar med som kostar minst 3000 kr i månaden i fast avgift. Då får man full försäljningsstatistik och blir behandlad som ett stort förlag. Kommissionslagret är förstås ett alternativ, men precis som Sölve skriver fungerar det bara för distribution av små volymer. Så fort du vill göra något lite större måste du alltså ta det berömda garaget i anspråk. Det mesta går att knåpa ihop, men poängen här är att som utgivare bör du ha en medveten strategi för hantering av distribution och lager för kostnader och arbete blir det på ett eller annat sätt.
Hej! Jag undrar om man får sälja boken på egen hand eller måste man starta eget förlag? Kan man sälja om man bara har en F-skattesedel och hur mycket kostar det isf? Hur gjorde du?
MVH Ester A.
@Ester: Visst kan man sälja böcker på egen hand som privatperson. Det finns något som heter hobbyverksamhet där man ändå kan få vissa avdrag i deklarationen.
Däremot finns det många praktiska fördelar med att faktiskt starta ett företag eftersom till exempel många tryckerier och distributörer bara gör affärer med företag som har F-skattsedel, inte privatpersoner.
Jag hade redan ett företag sedan tidigare så för mig var det enkelt, där blev förlaget bara en verksamhetsgren. Det beror lite på vilka ambitioner man har med sin bokutgivning. Är det bara en hobby där man kommer att sälja några tiotal exemplar till vänner och bekanta eller har man målet att sälja hundratals eller tusentals böcker? I det förstnämnda kan man klara sig utan företag, men i det sistnämnda behövs förr eller senare ett företag.
/Sölve
@Ester: Om du funderar på att starta eget företag så finns det mycket tips och råd på den här sajten (där man även registrerar sitt företag, den drivs av Skatteverket och Bolagsverket): http://www.verksamt.se
Hur många A4 skriver text kan man räkna med att en pocket på typ 200, 300 sidor är?
Det där med att räkna A4 fungerade bra på skrivmaskinens tid. Idag är det enklare att nyttja sitt ordbehandlingsprogram och räkna ord och tecken.
Därefter får man titta på hur många ord som i genomsnitt ryms på en färdig boksida. Även det varierar med textgrad och bokens storlek.
I en pocket är det ofta ganska liten stil, men i gengäld så är sidorna mindre. Oftast är det samma sidor som används i pocketen som i den inbundna utgåvan, man har bara förminskat dem.
Min egen bok InnebandyPiraterna har många unga läsare och därför valde jag att inte göra texten så liten som i många andra pocketböcker. Där ryms ca 54 000 ord på ca 246 pocketsidor. Dvs ca 220 ord/sida. Hoppas det ger lite vägledning.
Vill du jämföra med någon annan bok med mindre textgrad, räkna antalet ord på en sida och använd det som mått.
/Sölve
Hej.
Jag har precis börjat på att skriva en egen bok. Jag undrar om man kan hitta en korrektur över nätet, som kan hjälpa en med dem sidor man börjat på. Jag har nu 2 566 ord och 14 204 tecken. som man skulle kunna skicka in några sidor till och få ordnat ?
Det finns många korrekturläsare som man kan hitta via nätet, det kostar pengar förstås. Och en korrekturläsare är sista steget, när man är färdig med hela sin bok. Dessförinnan kan man gärna låta en skrivarcoach eller redaktör titta på det, eller om man inte har råd med det kanske be någon i familjen eller bekantskapskretsen att läsa och hjälpa till med rödpennan för att hitta stavfel mm. Lycka till!
Hejsan!
Jag undrar, måste man ha eget företag för att skriva en bok?
Finns det något stipendium/bidrag du kan tipsa om?
Tack så mycket för svar,
Lina
Man måste inte, men det underlättar helt klart att ha åtminstone en enskild firma för att hantera sitt författarskap. Och definitivt om man ska ge ut på eget förlag. Den största fördelen är att det blir enklare att dra av kostnader för resor, inköp av dator etc när man driver företag.
Stipendium: Sveriges författarfond http://www.svff.se/
Bidrag: Det finns säkert EU-bidrag i olika former att söka för den som har tid och ork att leta. Är det finlitteratur kanske man kan få Litteraturstöd.
Men mitt råd är nog snarare att lägga tid och energi på att hitta folk som vill köpa och läsa din bok och lägga tid på att skriva nästa bok istället för att skriva ansökningar!
/Sölve
Hej!
Jag undrar i hur stor utsträckning er bok handlar om e-utgivning? Har redan diktsamlingen Jotack utgiven på förlag men funderar på att ge ut den själv elektroniskt.
Svara gärna även via mejl.
Bästa hälsningar,
Peter Nilsson
Det finns ett kapitel som tar upp eböcker och andra format. Men fokus ligger snarare på att marknadsföra och sälja din bok, inte på teknik även om detta också täcks in.
Har ni några konkreta råd när det gäller hobbyböcker (glass fusing) på engelska. Det blir ju en helt annan marknad, och en helt annan gengre än er.
Nej, tyvärr.
/Sölve
Hej jag har läst boken som är skitbra! tack! jag undrar vilket land i eu som är bäst i pris? Jag ska trycka 3000 böcker 208 sidor. Tack på förhand!
När det gäller tryckpriser så är det bara att begära in offerter. Generellt kan man få lägre priser i östländer som t ex Baltikum men då kräver de ofta förskottsbetalning och de har skiftande språkkunskaper på engelska. Det finns dock flera företag i Sverige som agerar ombud åt baltiska tryckerier. På vissa format är finska, tyska, danska och ibland även svenska tryckerier konkurrenskraftiga. Så begär offert från flera förlag och jämför priser och villkor.
Jag fick två böcker publicerade hos Vulkan sommaren 2013. Jag misstänker att en massa böcker har blivit sålda, men de har ändå inte betalat några pengar till författaren. Kan jag starta egenutgivning för dessa böcker?
Med vänlig hälsning
Vulkan har inte det bästa ryktet när det gäller utbetalning av ersättning till författare. De har tidigare fått mycket kritik för att de hade en gräns på 1000 kr/år, den som inte nådde upp till det fick inga pengar. Oavsett så äger du alltid rättigheterna till din bok. Vulkan är en form av egenutgivning eftersom de erbjuder en tryck- och distributionstjänst. Med andra ord finns det inget som hindrar att du ger ut dina böcker själv med hjälp av någon annan.