En magisk inledning på en berättelse

januari 10th, 2010 - 

Vad är bästa sättet att inleda en berättelse? Hur ska början av en fängslande story se ut? Det är ofta de första meningarna som avgör om du vill läsa vidare eller inte. Den här lektionen i berättarskolan kan vara skillnaden mellan en och tusen läsare.

Det är i de första meningarna som grunden till berättelsen läggs. Det är ingen slump att manusförfattare till filmer som handlar om författare låter sina huvudrollsinnehavare kämpa och slita med just formuleringen av den första meningen.

I filmens värld minns jag två scener som handlar just om författarens startproblem. I “Släng morsan av tåget” spelar Danny DeVito en författare som sliter med den första meningen och inte blir riktigt nöjd när han ska formulera hur natten var då berättelsen tar sin början.

Den andra är “Vem är Forrester?” där Sean Connery spelar en excentrisk författare som bara publicerat en enda bok men som ändå skriver och skriver. Hans tips till den unge man som blir hans lärljunge är att börja med att skriva av en färdig berättelse och sedan låta de egna orden ta över.

Det här är faktiskt ett bra tips. Ett sätt av öva sig på att skriva är att t ex fortsätta på en bok som någon annan skrivit eller kanske bara skriva om slutet om du inte gillar det. Jag minns själv hur jag i barndomsåren skrev en fortsättning på en bok som jag tyckte slutade mitt i. Kanske var det också Roald Dahls avsikt – att sätta igång fantasin hos sina läsare?

Fördelen med att skriva en fortsättning på en färdig bok är att hela persongalleriet finns färdigt. Du behöver inte fastna på detaljer som att hitta på namn och personligheter åt dina karaktärer. Dessutom är du, om du läst en hel bok, inne i den värld som författaren skapat. Du bara lånar den för att låta din fantasi leva vidare.

En ännu snabbare väg (som jag dock inte rekommenderar lika varmt) är att ta din favoritserie på tv (nej, inte Robinson eller Big Brother utan gärna något med mer tyngd i) och skriv ett nytt avsnitt. Faktum är att detta är riktigt stort på nätet och det finns massor av fans som skriver egna berättelser baserade på, framför allt nedlagda men även existerande, tv-serier och filmer.
Gör det som en övning om du har svårt att komma igång.

Om du har egna idéer till en berättelse så ska du inte lägga energi på de perfekta formuleringarna i inledningen det första du gör. Nej, sätt igång och skriv istället. Att slipa på inledningen kan du göra senare.

Så tycker läsarna (saxat från gamla sajten)

# Lillann
Sunday, August 02, 2009 7:53 AM
Tack så mycket för dessa handfasta råd. Jag har letat många ställen efter just detta, och nu äntligen, här fanns det. Nu vet jag hur jag ska fånga läsarens intresse på ett tidigt stadium….tack!

# Anna
Friday, November 13, 2009 11:24 PM
Tack för tipset 🙂 Jag är ganska ung (14) och jag sitter här och försöker skriva, men vet inte riktigt hur jag ska börja, men nu tror jag jag vet, haha 🙂
Den här sidan var väldigt bra! kommer nog besöka denna sida mer än en gång 😉
Tack än en gång!

3 Responses to “En magisk inledning på en berättelse”

  1. janice skriver:

    det här hjälpte mig att få en magisk saga mina vänner kommer söka på det här med
    love you<3<3

  2. janice skriver:

    ;):):):):;);););)

  3. […] Tips på inledning! […]