Daglig ordräkning (word count) – press eller befrielse med ordmål

augusti 19th, 2011 - 

Om du läst böcker av kända författare som berättar om sitt arbetssätt har du säkert träffat på åtskilliga exempel på hur de sätter dagliga skrivmål, ofta i antal ord. Stephen King skrev i sin bok om ett dagligt mål på 2000 ord. Vissa dagar klarade han det på två timmar, andra dagar kunde det ta hela förmiddagen beroende på var han befann sig i en skrivprocess.
Jag förmodar att han ofta skriver långt mer än de där 2500 orden med tanke på vilka tegelstensromaner han har fått ur sig genom åren.

När jag nu läst en del blogginlägg av olika författare de senaste månaderna har jag träffat på ännu fler som pratar om sin “daily word count”. Daglig ordräkning på svenska låter inte lika – vad ska man säga – vackert. Men det är vad det handlar om.
Jag har själv testat metoden i sommar. Jag började med en intention om att avsätta två-tre timmars skrivtid varje morgon. Den tid på dygnet då sinnet är som fräschast och – förutsatt att du motstår frestelsen att öppna mail, facebook, nyhetssajter – inte har hunnit fylla hjärnan med andra tankar än den bok du just då jobbar med. Det behöver inte vara en bok, det kan också vara novellidéer som du ska förverkliga. Poängen är att du fokuserar på skrivandet.

Så mitt eget skrivmål är en kombination av dessa två-tre timmar och ett ordmål. Någonstans mellan 2000 och 3000 ord per dag vill jag nå. Jag vet att jag rent skrivhastighetsmässigt kan få ur mig uppåt 2000 ord per timme, om jag bara låter orden forsa ur mig. Nu händer det ju att man fastnar, måste stanna till och tänka och bestämma sig.
Men generellt är det just det man ska undvika. Därför har jag också en outline för hela min berättelse som stöd. Jag skriver bara de scener som passager som ska föra karaktärerna längs den utstakade linjen, den stig jag valt. Ibland väljer de sidovägar som jag inte hade förutsett, vilket förmodligen gör att även läsarna känner sig överraskade.

Om du ska bli bättre på att skriva måste du träna. Och hur tränar du? Du skriver. En författare är en person som skriver, en författare är inte en person som går runt och pratar om att skriva. Den som går runt och pratar om att skriva den där stora romanen är inte författare utan drömmer bara om att bli det. Det är du själv som bestämmer. Du behöver inte börja med två timmar om dagen, du kan börja med 23 minuter.

Ok, säg att du bestämmer dig för ett ordmål. Säg 1000 ord till att börja med, eller kanske så lite som 500 ord (beroende på hur mycket daglig skrivtid du kan avsätta så behöver det inte vara lite). Kommer det inte att kännas som en enorm press att leverera? Ett säkert sätt att drabbas av skrivkramp?
Nej.
Tycker inte jag i alla fall. En del av det handlar nämligen om att släppa kontrollen över den perfekta formuleringen. Att låda texten flöda genom att hitta den där berättarglädjen då orden bara väller ur dig ner på tangentbordet och ut på skärmen. Finslipa får du göra senare, vid redigeringen då du funderar över om du ska använda ordet “oöverstiglig” eller “enorm” i en dialog. När du ska skriva 2500 ord på två timmar har du inte den tiden.

Nu kanske man inte klarar att nå sitt ordmål varje morgon. Man kanske försover sig, eller mer troligt är tvungen att göra något annat av  de magiska morgontimmarna för att familj eller arbete kräver det. Ingen fara. Flytta då din skrivtid till kvällen, få gjort alla måsten och istället för att låta häcken sjunka ner genom de mjuka sittkuddarna i soffan placerar du den på stolen vid ditt skrivbord. (Om du nu inte är en av dem som gillar att skriva i soffan med laptopen på soffbordet förstås, risken är dock att du sliter ut din rygg och nacka och handleder då).
Glo inte på tv. Skriv.

Hur gör du idag? Räknar du ord? Sätter du dagliga mål eller veckomål?

(Den här bloggposten/lektionen är knappt 700 ord förresten – så jag har en bit kvar till mitt dagliga ordmål)

7 Responses to “Daglig ordräkning (word count) – press eller befrielse med ordmål”

 1. Em skriver:

  Tack vare den här bloggen har jag lärt mig att använda 23-minutersmetoden, så jag skriver min första roman just nu och har på lite mindre än tre månader producerat 123 sidor. Jag skriver inte varje dag, men så ofta jag kan/hinner. 23 minuter varje dag avsätter jag åt det, och det är precis lagom. I bland skriver jag jättesnabbt, och producerar nästan 4 sidor, andra dagar går det trögare och då skriver jag bara knappt 2. Men jag har lärt mig planera och jag har tänkt lägga ett helt år på att få klart romanen, och då menar jag klart som i publicerad/tryckt och klar. Eftersom jag skriver snabbare än förväntat så lär jag bli klar med grundmanuset efter bara ett halvår!

  Det är helt fantastiskt roligt, och det är skönt att kunna ha den självdiciplinen och lägga ner så mycket tid och energi på det hela.

  Idag har jag för övrigt skrivit ca 1000 ord på romanen, vilket är vanligt för en “normal”, daglig arbetssession.

  Tack för nätets bästa skrivarblogg! Utan den hade jag inte kommit särskilt långt alls med mina författardrömmar.

 2. solve skriver:

  Jättekul att höra att du haft nytta av 23-minutersmetoden! Och även andra saker på Berättarskolan. Jag hoppas kunna komplettera den med fler erfarenheter och tips efterhand som jag får tid och nya kunskaper… 🙂

  /Sölve

 3. Ahrvid Engholm skriver:

  Slutspurt för Fantastiknovelltävlingen, till för science fiction, fantasy eller skräck. Avsluta det där du hade på gång, eller kolla i byrålådan om du har något användbart. Så här gör du:

  1. Skicka tävlingsbidrag som ren text (s k ASCII; inga bifogade filer, t ex Word-filer) senast 2 sept till fantastiknovell@hotmail.com SAMT ahrvid@hotmail.com . Använd rubrik “tävlingsbidrag”.
  2. Noveller skall anknyta till science fiction, fantasy eller skräck. Man får skicka flera bidrag. Rekommenderad maxlängd 50 000 tecken (inkl blanksteg och skiljetecken). Språk svenska.
  3. Vinnarna utses av en jury. Noveller som placerar sig på någon prisplats postas även på SKRIVA:s E-postlista.
  4. Förstapris 999 kr. Andrapris 499 kr. Tredjepris 299 kr. Därutöver kan juryn dela ut hedersomnämnanden.

  Vinnarna erhåller även den unika, nätsammanställda antologin Vildsint Skymningslandet.
  SKRIVA är den äldsta aktiva E-postlistan för novellförfattare, startad 1997. (För att ansluta, maila skriva-request@freelists.org, med subject/ämnesrad: subscribe.) SKRIVA diskuterar skrivande, fantastik, litteratur och kultur, man kan posta och kommentera noveller, eller tjattra med skrivintresserade. Mer info på http://www.skriva.bravewriting.com. Novellmästarna är en ideell förening med syfte att främja novellkonsten.

  –Ahrvid

 4. […] 10.000 word-day" som handlar om hur många ord man skriver eller kan skriva per dag. Jag har själv jobbat med 3000 ord/dag under en period för att verkligen få upp farten. En fokuserad dag tar det mig 2-3 timmar att nå […]

 5. makena skriver:

  Har inga ordmål än så länge. Men jag har bestämt mig för att skriva vare dag. I praktiken blir det varje kväll. Men jag är inte alltid så bra på att flödesskriva sådär. Jag påtar gärna i texten efter hand och ändrar meningar och har mig. Det är så jag kommer in i min berättelse igen och så kan skrivflytet infinna sig. Som igår. Då bara skrevs sig ett kapitel helt själv. Bara såg det och fingrarna skrev vad de såg. Underbar känsla! Men längre fram kanske jag kommer sätta ordmål också. Jag gillar att utmana mig själv 🙂

 6. Ahrvid Engholm skriver:

  Vill tipsa om…

  FANTASTIKNOVELLTÄVLINGEN 2014

  Det är 15-årsjubileum för Fantastiknovelltävlingen, som härmed utlyses. Den stödjs av Novellmästarna, en ideell förening för att främja novellkonsten (http://novellmästarna.se/, 10-årsjubileum i år!), och tävlingen är till för science fiction, fantasy eller skräck. De enkla reglerna:

  1. Skicka tävlingsbidrag som ren text (s k ASCII; inga bifogade filer, t ex Word-filer) senast 31 augusti till fantastiknovell@hotmail.com SAMT ahrvid@hotmail.com . Använd rubrik “tävlingsbidrag”.

  2. Noveller skall anknyta till science fiction, fantasy eller skräck (genre får tolkas en smula generöst; det bör finnas något “fantastiskt” element). Man får skicka flera bidrag. Maxlängd 50 000 tecken (inkl blanksteg och skiljetecken). Språk svenska.

  3. Vinnarna utses av en jury. Noveller som placerar sig på någon prisplats postas även på SKRIVA:s E-postlista.

  4. Förstapris 1000 kr. Andrapris 600 kr. Tredjepris 400 kr. De tre på prispallen erhåller också en gratis årsprenumeration på tidningen Skriva!

  Därutöver kan juryn dela ut hedersomnämnanden. Tävlingen är djupt tacksam för sponsorskap av, i bokstavsordning, SF-Bokhandeln http://www.sfbok.se, tidingen Skriva http://http://tidningenskriva.se/, Wela förlag http://http://www.welaforlag.se/ och förlaget Zenzat http://zenzat.wordpress.com/ – gynna våra gynnare! En liten sak: genom åren har förfrågningar och undringar kommit om man “bör” sträva mot maxgränsen på 50K. Den gränsen är satt bara för att någonstans bör en gräns sättas! De flesta noveller som klarar sig bra brukar vara på 10-25 000 tkn. Bästa genre? Senaste åren har det varit nästan dött lopp mellan sf, fantasy och skräck.
  SKRIVA är den äldsta aktiva E-postlistan för novellförfattare, startad 1997. (För att ansluta, maila skriva-request@freelists.org, med subject/ämnesrad: subscribe.) Se infosidan http://www.skriva.bravewriting.com – sidan uppdateras sällan, helt avsiktligt (mest årlig tävlingsinfo) . SKRIVA diskuterar skrivande, fantastik, litteratur, kultur, ibland litet vetenskap, där publiceras olika nyheter, man kan posta och kommentera noveller, eller chatta med andra skrivintresserade om det mesta.

  –Ahrvid