23 minuter som gör dig till författare

januari 10th, 2010 - 

Vad är det vanligaste problemet för oss författare? De flesta brukar svara: att få tid att skriva. Det är så mycket plikter och annat som tar tid. Alltifrån barn vänner till jobb (inte alla har förmånen att skriva på heltid) och fritidsintressen. Därför kommer nu 23-minutersmetoden som garanterat gör att du hinner skriva en roman per år.

Idén bakom

Oavsett om det handlar om att träna kroppen eller skriva böcker så handlar framgång om regelbundenhet. Vill du bli duktig i golf och sänka ditt handicap hjälper det inte om du spelar varje dag i två veckor varje sommar om du inte rör klubborna resten av året. Samma sak med styrketräning, det är regelbundenheten som ger framgång.
När det gäller fysisk träning så behöver kroppen ofta vila, det är inte säkert att man bör träna varje dag. Skrivande däremot sliter knappast på kroppen – om du nu inte kör ett 24-timmars maraton vid tangentbordet.
Nyckeln till framgång är att göra det till en vana och det gör du enklast genom att utföra det varje dag. Någon har sagt att det tar 23 dagar att etablera en ny vana (lite olika källor anger mellan 21 och 28 dagar) så det gäller att vara ihärdig tills man kommit över puckeln.

Så här gör du

Börja idag, börja inte imorgon. Ha ett tidtagarur tillhands eller notera bara vilket klockslag du börjar när du sätter dig framför datorn (jag tar nästan för givet att du inte använder skrivmaskin men det går förstås lika bra eller rentav för hand som vissa författare föredrar) och håll koll på att det gått 23 minuter när du lämnar datorn.
Tips: meddela gärna folk runtomkring dig att du ska ha dina 23 ostörda minuter. Och stäng av ljudet på mobiltelefonen och stäng dörren om dig eller hitta en annan lugn miljö (park, bibliotek etc).
Sedan är det bara att skriva. Sätt igång direkt med din historia och låt fingrarna flyga över tangenterna. Grubbla inte för mycket över den perfekta meningen, det är bättre att sätta av tid någon gång i veckan då du läser igenom det du tidigare skrivit och funderar över vad som ska skrivas om. Dina 23 minuter är till för att skriva.

Varför just 23 minuter?

Varför ett så udda tal? Av samma anledning som att man lägger möten med start exempelvis 11.35 för att poängtera att det är en exakt tid, inte bara hel eller halv timme eller en kvart.
23 minuter är dessutom så lite, det är ungefär så lång tid som ett avsnitt av en komediserie (Vänner, Två och en halv man, Simpsons) tar i anspråk. Men utan reklampauserna då förstås.
Med andra ord är 23 minuter något som alla kan hitta tid till varje dag, genom att välja bort exempelvis tv eller något annat.
En annan framgångsfaktor är att en begränsad tid, 23 minuter i det här fallet, kan sporra dig att vara effektiv. Att sätta fart och skriva direkt, inte sitta och fundera över om du är inspirerad eller om miljön i din skrivahörna är perfekt.
Sådana förberedelser sköter du under resten av dagen. Du laddar för dina 23 minuter genom att skriva ner idéer, stolpar, dialogsnuttar och annat som dyker upp. Bär alltid med dig en anteckningsbok.
Ett vanligt problem
Jag har svårt att hitta 23 minuter vid en fast tidpunkt varje dag.
Inget problem. Du behöver inte låsa dig vid ett klockslag, även om det förstås är en fördel. Varför inte planera dag för dag. Se på övriga åtaganden och förutse när du skulle kunna blockera 23 minuter för skrivandet.
Ett tips: försök gärna hitta en tid då du inte är uppbokad direkt efter. Det finns en stor chans att man kommer igång på allvar och skriver mer än 23 minuter. Det är absolut inget fel i det, se snarare 23 minuter som en minimigräns även om det kan vara bra med en deadline för att pressa sig själv att verkligen skriva så mycket man kan under den begränsade tiden.
Matematiken 23 minuter/dag = en roman på ett år

Hinner man skriva en roman på ett år med 23-minutersmetoden? Ja, utan tvekan. På 23 minuter hinner du utan problem skriva 2000-3000 tecken vilket mer än väl motsvarar en sida. Så med 365 (eller ibland till och med 366) dagar på ett år räcker det för att göra klart en roman på 300-400 sidor. Vill du skriva en tegelsten i Stephen King-klass på 700-800 sidor får du kanske lägga på några minuter per dag eller skriva snabbare.

Slutord

Fråga: Hur äter man en elefant?
Svar: En tugga i taget.

Fråga: Hur skriver man en roman på 400 sidor?
Svar: Ett ord i taget.

Man ska inte göra det svårare än det är. Att försöka leta upp en ledig eftermiddag varje vecka för att skriva är kanske en utopi, men att hitta 23 minuter ostörd skrivartid varje dag borde inte vara omöjligt för någon.

När ska du ta dina 23 minuter idag?

15 Responses to “23 minuter som gör dig till författare”

 1. Cornelia "future wrighter" skriver:

  måste bara säga att din blogg är galet inspirerande!
  Jag brukar sitta och fundera över min framtid, hur klyshigt det än låter, och skrivandet har alltid varit en ventil för mig därför hoppas jag verkligen att jag kan skriva färdigt och publicera min första bok inom 1 ½ år. Kanske ha det som projektarbete nu sista året i gymnasiet.

  Anyhow, tack för en underbar blogg!

 2. solve skriver:

  Tack, för de värmande orden! Ska försöka uppdatera den lite oftare framöver, men jag skriver också själv på min andra roman som ska bli klar snart… 🙂

  Lycka till med din bok!

 3. Therése Ullström skriver:

  HEJ! Stort tack för din blogg! /skola

 4. solve skriver:

  Tack Therése. Kul att ni gillar den!

  /Sölve

 5. Therése Ullström skriver:

  Jag tänker skriva om min pappas olycka. Krockade med en älg.

 6. solve skriver:

  Låter som en ruggig historia. Lycka till med skrivandet.

  /Sölve

 7. Gittan skriver:

  Tack för tipset! En tugga i taget känns överkomligt.

 8. Peter Björk skriver:

  Ha, ha! Äntligen!
  Ett riktigt bra råd! Jag har hållt på och pillat med min Roman i snart 6 år. Och jag använder verkligen alla ursäkter för att inte hitta tid att skriva. 23-minutersregeln blir nu min nya religon!
  Tack!

 9. […] Andra liknande artiklar: Så får du tid att skriva 23-minutersmetoden gör dig till författare […]

 10. […] ska jag sänka förväntningarna istället och sikta in mig på 23 minuters skrivande. Med airporten (den där magiska manicken i datorn som gör att internetet kommer in i datorn) […]

 11. […] börja på en gång, men det här, att skriva om texten, tycker jag är svårt på mina 23 minuter på kvällen. Eller vad jag nu får ihop. Det är väl bara att bita i det sura äpplet och […]

 12. […] är inte riktigt fallet. Jag skrev för flera år sedan ett blogginlägg om hur man kunde sätta av 23 minuter varje dag för att börja […]

 13. […] Läs inlägget i sin helhet på sin rätta plats i cyberrymden Share this:TwitterFacebookGoogleGillaGilla Laddar… […]

 14. […] … eller bussmetoden… eller tunnelbanemetoden. Den fungerar för alla som pendlar lite längre sträckor. Själv åker jag pendeltåg till jobbet varje dag. Det tar 21 minuter och under den tiden hinner jag ofta med att skriva något hundratal ord. Mer etablerat kallas det för 23-minutersmetoden. […]

 15. […] annan vändning när han ramlade ner från taket på ett sjuvåningshus. Elin Olofsson gav tipset om 23-minutersmetoden. Låter som ett styrkepass, sa hon, och det är det – ett styrkepass för författare. […]