Så lång är en novell

januari 10th, 2010 - 

En vanlig fråga är hur man skiljer på noveller och romaner. Så jag tänkte ägna ett avsnitt av Berättarskolan åt att titta lite på begreppet novell och även jämföra lite med engelskans olika begrepp där ”a novel” är en roman…

Hur lång måste en berättelse vara för att räknas som en novell och när förvandlas den till en roman egentligen? Det är en fråga som nybörjare ofta ställer sig. Jag har läst ett antal olika definitioner och vanligtvis så brukar man säga att en novell är upp till 100 000 tecken ungefär. Därefter blir det en kort roman eller bok i folkmun.

I det engelska språket heter romanen förvirrande nog ”novel”. Men samtidigt finns det en skala av olika varianter på korta och långa berättelser. På wikipedia.org hittade jag denna uppställning (min översättning) som tydligen används i olika litterära tävlingar:

* Epic: En berättelse på 200 000 ord eller mer
* Novel: En berättelser på 60 000 ord eller mer
* Novella: En berättelse på minst 17 500 ord men under 60 000 ord
* Novelette: En berättelser på minst 7 500 ord men under 17 500 ord
* Short story: En berättelse på minst 2 000 ord men under 7 500 ord (minst 1000 ord enligt vissa definitioner)
* Flash fiction: En berättelse under 2000 ord (1000 ord enligt vissa definitioner)

Notera att man ofta använder sig av antalet ord som sätt att räkna. Själv är jag van vid att räkna tecken från min tid som redigerare på tidningar. Ett smidigt sätt att få exakt koll på en texts längd. Att räkna antalet ord fungerar lika bra när texten nått en viss längd så att ordens snittlängd jämnas ut.
Helt klart är att engelska språket har en bättre skala att placera berättelsers längd på.
På svenska förekommer även Novelett (enligt wikipedia) som beteckning på en kort novell, vilket ju inte riktigt stämmer överens med den engelska motsvarigheten. På andra håll på nätet används den som beteckning för en lång novell.
I Sverige har noveller traditionellt sett förknippats med de som publiceras i veckotidningar där textlängden ligger på 9 000-12 000 tecken, motsvarande 1600-2200 ord, alltså som engelskans ”Short story”.
I novellsamlingar kan dock noveller vara betydligt längre då de inte begränsas av sidantal på samma sätt och författaren tillåts sväva ut mer.

När man pratar om längden på en novell så kan det kanske vara intressant att titta lite på hur lång tid det tar att läsa en novell.
Det finns en del undersökningar om läshastighet. En undersökning bland studenter gav ett genomsnitt på ca 180 ord/min vilket skulle innebära att det i snitt tar 10 minuter att läsa en novell som är 10 000 tecken lång. Vid högläsning så sjunker läshastigheten då människor finner en takt på 110-130 ord/minut behaglig.
När man sedan betänker att vissa experter menar att en text på nätet inte bör överstiga 2500 tecken (vilket i kvällstidningar och numera även tabloidiserade morgontidningar anses vara en lång artikel) så finns det anledning att inte skriva för långt om man vill bli läst.

Kanske framtidens melodi är att hålla sig till Flash Fiction, på svenska ung Blixtnoveller eller Snabbnoveller, med en längd på 5 000-10 000 tecken. Eventuellt i den kortare änden på skalan.
Å andra sidan. Det fanns en tid då alla i branschen var överens om att en bok riktad till barn inte skulle vara tjockare än 100-200 sidor utan hellre delas upp i flera delar. Det var i alla fall gängse norm tills en viss JK Rowling gjorde entré med inte bara en utan en hel rad tegelstensromaner om Harry Potter.
Det bevisar egentligen bara att så länge du har något spännande att berätta så har längden mindre betydelse.

Källor:
http://en.wikipedia.org/wiki/Word_count
http://www.sprakaloss.se/meilinhastighet.htm

2 Responses to “Så lång är en novell”

  1. […] För det första var min första novell för lång. Noveller verkar visserligen kunna vara långa(http://dev.berattarskolan.se/sa-lang-ar-en-novell/ ) men för att bli läst av så många som möjligt tror jag det är smart att hålla sig […]