Sätt dig på en parkbänk och inspireras

januari 10th, 2010 - 

Skrivkramp? Frisk luft är inte bara bra för hjärnans syreupptagning. Det är också en inspirationskälla att komma ut. Sätt dig på en parkbänk, observera och lyssna. Verkligheten är ofta den bästa källan till fantasier. Förbättra dina berättelser genom att se det som händer omkring, framför allt miljöer och personer.

Under sommarhalvåret är det självklart skönt att komma ut i friska luften och känna att det går att jobba med sitt skrivande även där. Ett sätt är, om man nu inte bor alltför långt ute på landet, att gå ut och sätta sig på en parkbänk eller annan lämplig plats där det passerar mycket människor.
Ta med dig ett anteckningsblock och upplev och notera vad som sker. Hur pratar människor med varandra? Hur rör de sig? Jag bestämde mig för att göra en snabb test och gick ut och satte mig på stan i bara tio minuter.

På en uteservering är det fullsatt när solen tittar fram en fredagseftermiddag. Folk kopplar av efter en hård arbetsvecka med ett glas vin eller en stor kall öl som avnjuts med nygrillade revben och färskpotatissallad. En äldre man, klädd i shorts och T-shirt men även en tygväst som gör att han håller värmen i den något kyliga vinden, kommer gående och stannar till vid menyn.
Kanske för att se om det finns något att äta under hundralappen även då det inte serveras Dagens Lunch, kanske bara för att tjuvlyssna på något av paren vid borden. För det är nästan uteslutande par eller sällskap som ockuperar borden denna kväll, som så många andra kvällar.
Längre bort kommer ett par gående, ledandes sina cyklar. De stannar till vid ett skyltfönster tillhörande Brothers. Egentligen är det hon som stannar och tvingar honom till halt när hon säger:
”Den där skulle väl se snygg ut på dig?”
Och han, efter att ha kastat en blick bakåt, fortsätter gå för att fly då han kort svarar:
”Du kan glömma att jag tar på mig rosa, det är en tjejfärg!”

Vad som händer härnäst kan vi bara fantisera om. Börjar paret med cyklarna att bråka? Eller trycker hon sig tätt mot honom, lägger armen om honom och säger att ”jag älskar dig i alla fall, men du borde verkligen prova tröjan”.
Kommer ett av sällskapen vid bordet att överraska den äldre mannen då kyparen säger att det inte finns några lediga bord genom att erbjuda honom att slå sig ner vid deras bord på den tomma stolen?
Möjligheterna är oändliga. Det händer att man sitter och skriver sin story och ska beskriva en person och skriver ”Han kom gående, klädd i ett par…” och så tar det stopp och man stannar upp och börjar fundera över om han har blå, eller röda eller vita byxor. I det läget kan man faktiskt ha nytta av ett studiebesök i verkligheten. Och minnena från intrycken, detaljerna kan sedan plockas upp även på din kammare.

Har du studerat din omgivning? Ett gott råd är att alltid ha med sig ett anteckningsblock och en kamera för att kunna notera iakttagelser.
När du är ute på semester, passa på att göra lite research inför kommande berättelser. Nya miljöer kan fotograferas så att du i lugn och ro kan ta till dig alla detaljer när du kommer hem. Eller sätt dig på en parkbänk på stan ett tag och studera människor runtomkring dig, hur de är klädda, hur de agerar.
Ut med dig ett tag innan solen går ner. Låt intrycken fylla dig så ska du se att texten flödar när du återvänder till datorn och dina nya noveller.

Comments are closed.