Är du en av dem som slösar bort värdefull skrivtid på att gå kurser eller att läsa böcker om skrivande? Sluta. Börja skriva!
Provocerande inledning eller hur? Innan du halshugger mig så ska jag förklara lite mer i detalj hur jag menar. Just nu läser jag en bok som heter “You were born to… WRITE” av Tom Bird. Den har undertiteln “Complete your book in 30 Days or Less by Mastering the Inner Game of Writing”.
Den handlar mycket om det som många författare drömmer om – att hitta det där tillståndet där orden bara forsar ur dig och ner på tangentbordet (även om Bird faktiskt predikar att man ska skriva för hand med penna som ytterligare ett sätt att plocka bort alla distraktioner).
Hur var det då med författarkurser och böcker om hur man blir bättre på att skriva deckare, fackböcker eller något annat? Har de inget värde?
Jo, självklart. Men det kan också bli ytterligare ett sätt att prokrastinera (skjuta upp) det som du verkligen brinner för – att skriva. Att läsa en bok om skrivande, eller för den delen en text här på Berättarskolan, får aldrig ersätta din värdefulla skrivtid.
Bird berättar hur han träffat på folk som gått kurser och läst dussintals böcker om alltifrån att konstruera intriger till att bygga trovärdiga karaktärer. Men efter flera år så kämpar de fortfarande för att slutföra den där romanen som de drömt om att skriva.
Om man ska skriva färdigt en bok på 30 dagar som Bird talar om så gäller det alltså att skriva. Och skriva varje dag. (Eller i Birds fall rekommenderar han sex dagar i veckan, vilket jag tror beror på att han ser söndag som en vilodag. Boken innehåller en del religiösa inslag, bland annat hävdar han att det var Gud som gav honom det system han förespråkar i sin bok och som han föreläst om på mängder av universitet och skrivarkurser).
Enligt Bird ska du skriva snabbt. Hastigheten är en nyckel till att frikoppla sig från den logiska delen av hjärnan som vill kontrollera allt. Texterna ska komma fort, minst 1200 ord/timme och gärna över 1500 ord/timme.
Med två timmars skrivtid per dag ger det 2 x 1500 x 6 = 18.000 ord per vecka. Då de flesta böcker är mellan 70.000 och 100.000 ord så kan du då med lätthet slutföra en helt vanlig bok på 4-6 veckor.
Sen tillkommer förstås tid för redigering och finslipning av manuset.
“Tre timmar om dagen kommer att producera så mycket som någon man borde skriva”
(Anthony Trollope).
Sen håller jag inte med Tom Bird om alla råd han ger i boken. Dels blir det lite väl mycket religiösa undertoner stundtals, dels finns det faktiskt fördelar med att kunna sitt ämne innan man börjar skriva. På ett ställe i boken skriver han “research före skrivandet motsvarar socialt accepterad prokrastination”.
Självklart finns det många tillfällen då man faktiskt måste samla in information och läsa in sig innan man kan börja skriva. DÄREMOT ska man undvika att avbryta skrivandet för att kolla upp en faktauppgift. Istället för att börja googla årtalet då OS hölls i Turin är det bättre att skriva XXXX och fortsätta med storyn.
Vad Bird menar är att alla har en bok (eller flera) inom sig som väntar på att komma ut. Då bygger den ofta på de erfarenheter som du redan skaffat dig. En variant på det gamla temat alltså – “skriv om det du känner till”.
Nåväl, om du har kämpat i flera år för att skriva den där boken så kan You were born to Write fungera som en spark i baken. Eller den här kortversionen:
1. Ingen annan än du kan se till att boken blir skriven
2. Skriv varje dag, skriv fort och hitta flytet
3. Avbryt aldrig skrivandet för att kolla fakta eller stavning av ett ord
4. Det finns inga patentlösningar – hitta en skrivprocess som passar DIG
Köp boken You were born to Write hos Adlibris
Köp boken You were born to Write hos Bokus
I skrivande stund är boken klart billigast på Adlibris, men det kan ha förändrats då du läser detta.
Vill gärna tipsa om…
FANTASTIKNOVELLTÄVLINGEN INBJUDER DIN KREATIVA FANTASI!
För tolfte året i rad utlyser skrivargruppen SKRIVA, med stöd från föreningen Novellmästarna, Fantastiknovelltävlingen. Tävlingen är till för science fiction, fantasy eller skräck. Reglerna som man skall hålla sig till är så enkla, att man kan koncentrera sig på att få till den där Riktigt Bra Novellen:
1. Skicka tävlingsbidrag som ren text (s k ASCII; inga bifogade filer, t ex Word-filer) senast 2 sept till fantastiknovell@hotmail.com SAMT ahrvid@hotmail.com . Använd rubrik “tävlingsbidrag”.
2. Noveller skall anknyta till science fiction, fantasy eller skräck. Man får skicka flera bidrag. Rekommenderad maxlängd 50 000 tecken (inkl blanksteg och skiljetecken). Språk svenska.
3. Vinnarna utses av en jury. Noveller som placerar sig på någon prisplats postas även på SKRIVA:s E-postlista.
4. Förstapris 999 kr. Andrapris 499 kr. Tredjepris 299 kr. Därutöver kan juryn dela ut hedersomnämnanden.
Vinnarna erhåller också ett ex av den unika, nätsammanställda antologin Vildsint Skymningslandet.
SKRIVA är den äldsta aktiva E-postlistan för novellförfattare, startad 1997. (För att ansluta, maila skriva-request@freelists.org, med subject/ämnesrad: subscribe.) SKRIVA diskuterar skrivande, fantastik, litteratur och kultur, man kan posta och kommentera noveller, eller tjattra med skrivintresserade. Mer info på http://www.skriva.bravewriting.com. Novellmästarna är en ideell förening med syfte att främja novellkonsten.
(En del må ha sett ovanstående tidigare. Se det som en påminnelse, i så fall. Vässa pennan nu!)
[…] skriver jag nu. Läste en bok om hur man skriver en bok på 30 dagar och ett av råden där var att skriva två timmar om dagen och sikta på 1500 ord i timmen. Det […]
Hmmm…. var inte tipset att sluta läsa böcker och skriva…. boken talar emot sig själv:-D
Cathrin: Jo, visst är det så. Den säger väl egentligen “när du läst den här boken så läs ingen mer förrän du skrivit klart din roman!”. 🙂
[…] lite tråkigt, samtidigt som jag hoppas att den frigjorda tiden gör att jag kan fokusera på att skriva annat är kursuppgifter. Det var återigen roligt att träffa de andra kursdeltagarna. Och sorgligt att det är slut, det […]