Hur gör man för att skriva en roman? Ja, en viktig del är förarbetet. Här får du tips på 10 steg som tar dig från idé till färdig bok.
Det här är en bearbetad och förkortad översättning av en riktigt bra artikel om The Snowflake method, eller på svenska Snöflingemetoden. Det handlar om hur man skriver en roman på enklaste sätt.
Det är en väldigt lång och informativ artikel som jag försökt sammanfatta nedan, med fokus på de tio steg som nämns. Har även gjort tidsuppskattningar räknat i timmar, delvis utifrån mina egna erfarenheter från skrivandet av romanen InnebandyPiraterna.
1. Skriv en sammanfattning av romanen i en mening. (1 h)
2. Utöka sammanfattningen till ett stycke. Få med de stora katastroferna, typ akt 1-3. Första katastrofen i slutet av akt 1, den andra i mitten av akt 2 och den tredje i slutet av akt 2. Och i akt 3 knyts alls samman och löses. (1 h)
3. Storyline för varje karaktär i boken (1 h/karaktär)
4. Utöka varje mening i det sammanfattande stycket till ett eget stycke. När du gjort detta har du ett synopsis på hela boken. (3-4 h)
5. Skriv en 1-sidig beskrivning av varje huvudkaraktär och en halvsida om varje bikaraktär. (5-20 h)
6. Utöka ditt 1-sidiga synopsis till ett 4-sidigt synopsis. (30 h)
7. Utöka personbeskrivningarna till fullständiga faktablad med allt som finns att veta om en karaktär. Födelsedag, beskrivning, historia, motivation, mål etc. Och viktigast – hur karaktären kommer att förändras. (20-100 h)
8. Ta ditt 4-sidiga synopsis och gör ett kalkylark där du listar samtliga scener i boken. En kolumn för POV (point of view) karaktär. En bred kolumn om vad som händer, och ev några andra kolumner med en uppskattning av hur långt du tänker skriva i sidor/tecken/ord. Det gör det enklare att flytta runt scener. Slutligen lägg till en kolumn för att arrangera scenerna i kapitel. (15 h)
9. Ta varje rad från kalkylarket och utveckla scenerna, skriv ner idéer till dialog, allt du kommer på som anteckningar. (Detta steg är valfritt, kan hoppas över). (150 h)
10. Sätt igång och skriv romanen!
Totalt: 200-300 h.
Under processens gång kommer man flera gånger att gå tillbaks till tidigare steg för att rätta till saker som man kommer på. När du lär känna dina karaktärer kommer de att påverka historien på olika sätt. Och det är bättre att göra dessa ändringar tidigt än att göra det när hela första utkastet är färdigskrivet. Något man inser när man gjort det en gång.
Lycka till!
[…] bra förra gången och vilka misstag jag ska undvika att upprepa. Jag tänkte försöka använda snöflingemetoden för att skriva en roman. Men jag misstänker att jag gör min egen variant eftersom det funkade rätt bra med första […]
[…] mars 20, 2010 av Slåfie http://dev.berattarskolan.se/snoflinge-metoden-for-att-skriva-en-roman/ […]
[…] du vill testa Snöflingemetoden så får du den här. Berätta gärna om den […]
[…] rekommenderar snöflingemetoden. Hon loggar också sina skrivpass. Hur länge hon har suttit, var hon har suttit och hur många ord […]
[…] jag gett mig fan på att skriva ihop en best seller och då är det ju bara att skrida till verket. Berättarskolan tipsar om snöflingemetoden. 1. Skriv en sammanfattning av romanen i en mening. (1 […]
Gäller denna metod även om man ska skriva en bok med biografikaraktär? Det är en biografi, men jag väljer ordet biografikaraktär eftersom att den kommer att vara något påhittad i flera stycken, och kanske något förvrängd för att den ska funka som en bra story… kanske lite som “Fjäril i koppel” av Zinat Piradesh – vad jag förstår är det en verklighetsinspirerad bok hon har skrivit, men allt har inte hänt henne, eller just de personer som karaktäriseras i boken.
Ja, varför inte? Det handlar ju om att strukturera innehållet och det gäller ju även för fackböcker eller biografier.
[…] som det finns böcker i världen. En del metoder är superstrikta och elaborerade, som till exempel snöflinge-metoden. Man skapar en grundmening för boken och utifrån den trådar man ut hela boken tills den i […]