Det går snabbt att skriva en novell

januari 10th, 2010 - 
Tags:

Tycker du att det tar tid att bli klar med din novell? Då ska du tänka på att en text är den absolut kortaste vägen att förmedla en berättelse till någon annan.

Jag tillhör den där skaran som vill bli romanförfattare och har mer än en icke fullbordad roman liggande om inte i byrålådan så på hårddisken. Ett par av de där projekten är nedlagda men åtminstone en roman kommer jag att fullborda, det är jag helt säker på.

Tycker du ibland att det tar enormt lång tid att skriva den där romanen eller novellen som aldrig blir färdig? Tänk då på att skriva är det snabbaste sättet om du vill berätta en historia – i alla fall jämfört med alternativen.

Film, musik och konstverk

Tänk dig om du istället skulle vilja göra en film av din idé. Då skulle du först bli tvungen att skriva ner den och bara det är lika mycket jobb som att skriva en bok – om inte mer. Sedan går det inte att göra en film på egen hand, det krävs flera människor som hjälper till med kamera, skådespelare och mycket mer. Det kostar sannolikt stora pengar.

Hur är det med andra alternativ? Att skapa ett konstverk i form av en målning eller teckning, det går väl ändå rätt snabbt? Ja, kanske för en enkel liten skiss men konstnärer tillbringar oftast många timmar på att prova sig fram. En tecknad serie kräver många steg, från manus till skisser och vidare till tusch och färg. (Även om vissa delar idag görs på datorn så tar det fortfarande tid).

Att skriva musik är också en tidsödande process och det kräver många steg av efterbearbetning för att nå ett professionellt resultat. Musiker, studioproducenter och ett antal andra. Det går visserligen att göra det hemma i källaren numera med en bra utrustning men det handlar ändå om många timmar innan man hittat en melodi och en text och sedan fått fram ett bra resultat som låter likadant i högtalarna som i ditt huvud.

Noveller en snabb väg

När man tittar på alternativen så är plötsligt skrivandet en fantastiskt snabb väg att förmedla en berättelse. Jag roade mig med att skriva en novell för någon vecka sedan. Det är väl egentligen emot konstens regler men jag fick en idé, grubblade på den i några dagar och satte mig sedan ner i 1,5 timme och skrev en novell.

Läste igenom den ett par gånger, korrigerade lite smålfel (enligt mina föräldrar hade jag missat några) tills jag kände mig klar och sedan publicerade jag den på VIPstory.se. Därefter klistrade jag in webbadressen till novellen i ett mail som skickades ut till alla mina vänner för att dela med mig av min berättelse.

Det tog bara några timmar innan jag fick den första responsen – från någon jag inte kände – med kommentarer och betygsättning. En spännande upplevelse att bli läst ögonblickligen.

Det här är en anledning till att jag tror på det skrivna ordet även i vår digitala framtid. Och jag hoppas att dessa tankar är lite uppmuntran till dig som tycker att det tar tid att skriva en berättelse.

Det kunde varit värre, som någon av er säkert kommer att tänka.

2 Responses to “Det går snabbt att skriva en novell”

  1. meriem skriver:

    tycker det är jätte svårt att skriva en novell, även om jag har tusen tankar i huvet. Men det är ju det som kallas kosten att skriva. Veta hur man ska lägga ihop sina tankar och bilda en kort berättelse. Bra inlägg , läste hela (: ha det bra

  2. anna skriver:

    åh det här var jättebra skrivet ! fick mig att bli lite mer positiv 🙂 nu ska jag skriva 😛