Anteckningsboken är författarens bästa vän

maj 20th, 2010 - 

Anteckningsböcker existerar fortfarande i vår digitala värld. Det är något speciellt med att klottra ner sina tankar och idéer på papper. Vill du bli författare på riktigt så är anteckningsboken din bästa vän.

För ett par år sedan skaffade jag min första anteckningsbok speciellt för skrivandet. Faktiskt av samma sort som Hemingway använde – en Moleskine. Nåja, nu använder jag faktiskt mest andra anteckningsböcker.

När jag startar ett bokprojekt så tar jag en helt ny anteckningsbok och använder denna för att skriva ner alla tankar och idéer kring just den boken. Gärna en lite finare anteckningsbok med läderpärmar och ett resårband som kan hålla ihop den. Efter ett tag tenderar det nämligen att bli en del lösblad i den där anteckningsboken. Utskrifter på färdiga kapitel som ska korrläsas, utskrifter från internet med faktauppgifter som samlats in under research.

En del av de här anteckningsböckerna blir liggande i hyllan, halvfyllda. Böcker som inte vill skrivas klart – just då, tänker jag.

Jag har också några anteckningsböcker som är fyllda med lösryckta idéer. Du vet den där typen av idéer som dyker upp i duschen eller när du vaknar mitt i natten och tänker: det här skulle kunna bli en roman eller i alla fall en novell. Det viktiga är att få ner det på pränt, inte bara låta det ligga kvar som en idé i huvudet för då kommer den att försvinna igen. Att datera dem kan vara både bra och kul.

Det händer att jag sätter mig och bläddrar igenom alla de här idéerna. En del känns mindre bra, andra är sådana som jag en dag kommer att göra någonting av. Ibland föder de andra, nya idéer. Men alla är delar av en skatt, en samling av frön till fantastiska berättelser.

Varför är det då viktigt med att göra det här i anteckningsböcker? Jo, tidigare gjorde jag det på närmsta papper som fanns inom räckhåll. Jag har en pärm med sådana idéer, en massa lappar samlade i plastfickor och några A4-sidor som jag slagit hål i och satt in i pärmen.

Det funkar också, men risken är betydligt större att den där lappen hinner försvinna in i en hög med papper som slutligen landar i papperskassen med tidningar som ska till återvinning. En anteckningsbok har mindre sannolikhet att försvinna. Och ju finare anteckningsbok, desto mindre benägen blir du att själv slänga den.

Så om du vill bli författare. Skaffa dig en anteckningsbok.

Hur ser din anteckningsbok ut? Eller föredrar du post-it-lappar? Berätta i kommentarerna nedan.

11 Responses to “Anteckningsboken är författarens bästa vän”

 1. Emma skriver:

  Jag använder mig av ett stort anteckningsblock, med linjerade A4sidor. Kan inte använda mig av “små” anteckningsböcker, det känns konstigt. Men de lite större fungerar 🙂

 2. Johanna skriver:

  Åh! Jag älskar anteckningsblock!! Med postits i 😀 När jag skriver och får ideer så skriver jag dem på papprena i boken men om jag kommer på något mer som ska komplettera det eller bara helt enkelt någon liten detalj så skriver jag det på en postit och sätter på sidan (skitsmart!) Den är underbart med sånna lappar, använder dem även när jag skrivit ett manus som är utskrivet och ska sätta dit extra ideer.
  Jag skulle inte kunna leva utan dem 😀 Kramar

 3. Torbjörn Wester skriver:

  Jag håller med till 100 %. Själv går jag aldrig hemifrån utan två anteckningsböcker, som fyller två olika syften. I den ena skriver jag ner idéer i listform och i den andra skriver jag ner text och formuleringar som jag råkar komma på…

 4. Ann skriver:

  Jag fyller mitt trånga hem med anteckningsböcker! De måste vara olinjerade, annars fungerar alla former och storlekar. Min absoluta favorit hittade jag i Barcelona för ett par år sedan, en tjock röd bok med mjukt tåligt omslag – men jag har inte lyckats hitta fler av den sorten, ens i samma butik. Används för listor, mindmaps (gärna i många olika färger), planer, dagdrömmar, outlines, bokidéer, kursidéer och mycket annat. Är ofta mer kreativ där än vid datorn.

 5. arnold bunge skriver:

  Jag har skrivit i många år och gjort flera romanförsök. Jag finner också att anteckningsboken är viktig – den har man med sig överallt – inspiration har en tendens att dyka upp oplanerat och plötsligt. Ideér kan försvinna lika snabbt som ett moln ändrar form och löses upp. Datorn är än så länge inte bra för att korta flyktiga uppslag. Tar tid att starta och man ser dåligt i solen på skärmen.
  Å andra sidan har jag tusentals sidor där min handstil är så svårläslig att jag inte hittar tillbaka till de där gyllene ideérna.
  Så hur man än gör så finns det nckdelar
  Jag lägger ut mina skisser och färdiga texter på Bokdebutant.se
  Jag tänker att där får jag feedback , siten har inte hunnit bli så stor ännu – annars är det lätt försvinna på skrivarforum
  mvh arnold

 6. Catarina skriver:

  jag har skaffat mig en diktafon! Det är jättebra! I den kan jag babbla på o spinna vidare på en story el en berättelse el bara mina egna tankar o det känns mycket smidigare än att sitta o värpa framför datorn. Sen tar jag o skriver ner det! rekommenderas!

 7. Johanna skriver:

  Jag använder det nu är jag har börjat på en biografi till en äldre kvinna. Utan diktafon hade mitt huvud gått sönder. Den minns ju allting, vartenda ord, medans jag bara han skriva ner några stödord. UNDERBART! Hittade du den till något rimligt pris någonstans?

 8. Creutz skriver:

  Ja, Moleskine är optimal: kvalitativ, snygg och med många, många sidor. Jag har prövat många olika anteckningsböcker för mina textfragment, men brukar återvända till Moleskine eller en särskilt tjock kinabok (den blågrå och svarta varianten) varje gång.

 9. Bergh, Gunnel skriver:

  Jag älskar anteckningsblock, stora, små. Har alltid en med mig. Här gör jag noteringar om förslag till en berättelse, en upplevelse. Men även korta citat, någon har sagt några kloka ord, allt vill jag har noterat, vet aldrig när det kommer till användning. De är också trevliga att läsa en dag när allt känns så där extra grått.

 10. Lena P skriver:

  Jag kan inte leva utan anteckningsböcker! Jag är också förtjust i den typen som du beskriver som har ett gummiband som kan hålla lösa lappar på plats, för även om jag försöker hålla mig till anteckningsböckerna så blir det en hel del lösa lappa också. Men det måste vara linjerade block; jag kan absolut inte skrivit på rutigt eller olinjerat.

 11. makens skriver:

  Jag älskar också anteckningsblock och tycker alltid jag har för få. Alla har en tendens att fyllas med allt möjligt. Även dagboken (en vanlig skrivbok) får ibland fina sig i att få en plötslig ide nerklottra i sig. Vill köpa en ny och bara ha renodlat skrivmaterial i den. Det där med att sätta post it lappar i skrivblocken var ju ursmart! Den iden tar jag med mig! F ö är jag överlycklig över att ha hittat dn Hr sidan! Massor v intressanta och lärorika inlägg ju! Hoppas på att den ska fortsätta att uppdateras framöver också 🙂