Författare flyr in i verkligheten, eller Det var enklare för Hemingway

februari 18th, 2010 - 

Visst var det enklare på Hemingways tid? Det fanns inte lika stora möjligheter för en aspirerande författare att fly in i verkligheten istället för att fokusera på skrivandet. Framför allt var verktygen mindre sociala, oavsett om han/hon använde penna eller skrivmaskin.

Fly in i verkligheten, ja det kan man nog kalla det när man som författare börjar surfa omkring på nyhetssajter istället för att fokusera på den fantasivärld där din skönlitterära berättelse äger rum. Med internets hjälp är det enkelt att surfa iväg på en resa världen runt och hitta den ena spännande, engagerande, intressanta artikeln efter den andra. Och timmarna går.

Ibland kan man tycka att det måste ha varit enklare på Hemingways tid. Utan tv-apparater och definitivt inget internet. Och än mindre några sociala medier som Facebook där man kan småprata och läsa vad alla vänner pysslar med samtidigt som du sitter framför datorn och försöker skriva.

Men å andra sidan så jobbade man hårdare och längre förr i världen. Vi lever trots allt ett lyxliv i vår del av världen. Fem dagars arbetsvecka och för de allra flesta inte mer än 40 timmar. Dessutom flera veckors semester helt utan jobb!

Och om vi vill göra research i ett ämne så öppnar vi google och klickar oss vidare. Väldigt mycket fakta går att hitta inom loppet av några minuter, där Hemingway och hans samtida kollegor tvingades åka till ett bibliotek och ägna timmar åt att leta igenom en bråkdel så mycket material för att hitta en faktauppgift.

Dessutom – om de skulle försöka hitta något som de själva skrivit så var de tvungna att bläddra igenom det. Idag kan vi helt enkelt söka igenom de digitala filerna på hårddisken för att dubbelkolla vad vi kallade den där damen i den tredje boken som nu ska dyka upp i den sjunde.

Så i slutändan handlar det om disciplin. Att stänga av tv:n, stänga fönstret med Facebook, ignorera nyhetssajterna och återvända till fantasivärlden som ditt pågående alster utspelar sig i. När du skriver så skriver du. När du gör research så gör du research. Och när du surfar på nyhetssajter så flyr du in i verkligheten.

2 Responses to “Författare flyr in i verkligheten, eller Det var enklare för Hemingway”

  1. Anaïs skriver:

    Men Gud vad ironiskt att genom att läsa detta gjorde jag precis det som artikeln varnade om

  2. PO skriver:

    Jag har efter flera års (försök till) skrivande insett att det är datorn i sig som är problemet. Jag klarar helt enkelt inte av att skriva på en dator med internetuppkoppling. Dessvärre har en dator utan internetuppkoppling också förvånansvärt många program som kan utforskas off-line. Att testa funktionerna i “kalkylatorn” är konstigt nog en väldigt bra ursäkt för att slippa prestera ord i det tomma dokumentet. Jag har löst problemet med att skriva för hand och i ett senare steg skriva in texten på datorn. För research är datorn trots allt användbar, men känslan av att skriva för hand på papper är underbar och jag kan sitta eller ligga var jag vill! Så mitt tips är att dra ur kontakten och fly in i berättelsen!