Jag har skrivit en novell – var kan jag publicera den?

februari 2nd, 2010 - 

Skicka in dina noveller - men försök även hitta läsare på nätetEmellanåt får jag mejl från hoppfulla författare till Berättarskolan och till VIPstory som undrar vart de ska vända sig med sina noveller för att få dem publicerade.

Svaret är att idag är det inte speciellt lätt att få en novell publicerad. De som köper in allra mest noveller är veckotidningarna (Allers, Hemmets Veckotidning, Allas, Året Runt, Hemmets Journal). Tillsammans köper de sannolikt in 300-400 noveller per år, vilket är en hel del.
Men samtidigt är det inte speciellt mycket om man tänker på den konkurrens som finns. Nu vill jag inte sänka dina drömmar men det finns tusentals hoppfulla författare som skriver noveller. Många av dem hoppas förstås bli publicerade.

Men man ska vara medveten om att noveller och följetonger i veckotidningarna följer en viss mall. Vilken? Ja, det är bara att läsa några av de senaste numren av valfri tidning så får du snabbt en känsla för vad som gäller. Det finns till och med kurser i att skriva följetong för veckotidningar. Jenny Bäfving (som håller i kursen och dessutom skrivit mycket till veckotidningar) säger i intervjun:

Veckotidningsskrivandet innebär också att man är lite i ”feelgoodbranschen”. Om man når ut till sina läsare och kan ge dem en stunds trevlig underhållning har man lyckats. Det handlar inte om något självinvolverat, navelskådande skrivande utan om att kunna berätta en historia och bemästra ett hantverk.

Även andra tidningar köper in noveller. Dock inte alls i samma omfattning, framför allt eftersom de inte utkommer lika ofta. Dessutom är det få månadstidningar som publicerar noveller regelbundet.

Det vanligaste är då att det sker genom att de arrangerar en novelltävling. Därmed blir den tuffa konkurrensen ännu tuffare eftersom novelltävlingar dessutom stimulerar och uppmuntrar andra att börja skriva en novell. Och till en tävling är det oftast bäst att skriva en ny novell som är speciellt anpassad efter tidningen och tävlingens tema.

Vad ska jag då göra med mina noveller i byrålådan? Jag tycker du ska publicera dem själv. Om du inte redan har en blogg så skaffa en. En blogg behöver inte betyda att man dagligen ska skriva om vad man har för kläder eller vad man tycker om saker och ting. Man kan även använda en bloggplattform för att publicera sina skönlitterära alster.

Men om jag har publicerat min text på nätet – då blir den ju automatiskt diskvalificerad från att delta i novelltävlingar eller bli publicerad i novellsamlingar?
– Ja, det stämmer. Men det är en risk jag tycker det är värt att ta, alternativet är ju att novellen ligger kvar i byrålådan – eller mer troligt på hårddisken. Oläst. Som nämndes ovan så krävs det nästan alltid en nyskriven novell till olika tävlingar ändå. Och detsamma gäller ofta novellsamlingar. Det är faktiskt sällan man kan gräva i sitt arkiv och leta fram en novell som ska passa in på en tävling, det är bättre att skriva nytt.

En viktig fråga: vad var viktigast för dig – att novellen blir läst eller att du får betalt? Jag vågar påstå att de allra flesta vill bli lästa. Självklart vill man gärna ha betalt, men om ingen har läst det du skrivit så lär du inte få det heller.

När du väl bestämt dig för att ta steget att publicera dina noveller så finns det två vägar:
1) Lägga ut novellen på någon skrivarsajt som poeter.se, veckansnovell.se eller sockerdricka.nu (det finns säkert fler som jag glömt, tipsa gärna i kommentarerna).
2) Skaffa en egen blogg och lägg ut dem där.

OBS! Om du har skrivit en novell som du tror kan passa till veckotidningarna eller någon annan som publicerar noveller, kontakta dem och skicka in den. Då kan du vänta tills den blivit refuserad (eller kanske antagen?) innan du publicerar den själv på nätet. Om en veckotidning köper in novellen så kräver de sannolikt ensamrätt under en viss tid (1-2 år) innan den får publiceras på nytt. Det inkluderar ofta även din egen webbsajt.

Även om skrivarsajterna har fördelen att de samlar många som är intresserade av att skriva så skulle jag ändå rekommendera alternativ 2. Du får då full kontroll över dina texter och en bättre möjlighet att “bygga en egen författarplattform på nätet”, ifall du i framtiden vill satsa på skrivandet som ett yrke. Så har jag valt att göra med en sajt som samlar Berättelser av Sölve Dahlgren.

Innan du lägger ut din text på nätet så bör du göra en ordentlig korrekturläsning av novellen. Läs dels igenom den själv och leta stavfel, meningsbyggnadsfel eller konstigheter som luckor i berättelsen. Om du känner någon som är duktig på svenska språket och rättstavning så låt gärna honom/henne läsa den också. Det är bara så att en berättelse fylld av stavfel gör att färre orkar läsa hela din novell.

Nästa tips är att skriva – tänk på att det går snabbt att skriva en novell. Skriv fler noveller. Publicera dem. Tipsa familj och vänner om att du skrivit och skicka dem länken. Du kommer säkerligen att få kommentarer av några. Med hjälp av Facebook eller andra sociala nätverk kan du sprida dem till en ännu bredare massa. Träning ger färdighet och du är bättre förberedd när du hittar en novelltävling att delta i.

Och läs andra författarbloggar och deras noveller. Lämna en kommentar med konstruktiv feedback och en länk tillbaks till din egen sajt så kommer du att hitta nya läsare och få ny input.

Har du några tips på tidningar som köper in noveller? Tipsa andra i kommentarerna nedan.

25 Responses to “Jag har skrivit en novell – var kan jag publicera den?”

  1. Mikael skriver:

    Tack för alla superbra råd! Jag har tagit till mig de flesta och hoppas nu att fler kan ta del av min berättelse/novell: Det Ljuva Livet (come.to/detljuvalivet), på nätet.

    mvh (och många tack än en gång)

    /Mikael

  2. Jag har skaffat en wordpressblogg och har lagt ut noveller där. En av dem har jag vunnit tredjepris med, “Pappa Kanpatschi … “, i en skrivtävling arrangerad av skrivarnätverket Nafs. Att vara med i nätverket Nafs och få respons på sina texter där (och läsa andras) är mer värt än att vinna förstapris i Umeås novelltävling.
    När jag läser tävlingsregler verkar det okej i vissa fall att novellen har publicerats på nätet. Vissa noveller “håller” jag ändå på för säkerhets skull.
    Jag har även lagt ut en kriminalroman i wordpress http://midsommarvatten.wordpress.com. Ordfront tyckte den var intressant men hade inte utrymme att ge ut den. Att lägga den på nätet ger ändå ett sorts avslut.
    Jag tror att fotona från Flickr med Common Creative-villkor, som jag illustrerar texterna med, gör sitt för att ge ett gott intryck.

  3. lina skriver:

    i somras skrev jag en novell som heter “Sand mellan tårna”. jag vill få den till bok men jag vet inte hur jag ska göra och jag vet inte vart jag kan gå in för att få göra det billigt! hällst av allt vill jag få ut den i bokhandlar så folk kan köpa och läsa den. jag tycker facktiskt den är bra. den handlar om en tjej som heter tilde som ska åka ned till gotland med sin bästa kompis och sin familj. där nere händer det många saker och hon löser mysteriet men den försvunne sirkusdirektören. men jag undrar bara vart jag kan få den publicerad billigt och bra? <3

    jag är en tjej på 11år. ( fyller 12 i augusti och var 10 när jag skrev den)

  4. Becka skriver:

    Tack för bra tips!
    Jag har lagt upp mina noveller på min blogg och försöker nu skriva en bok.

  5. Ahrvid Engholm skriver:

    (Beroende på om din genre passar kan du ju alltid prova att skicka novellen till nedanstående tävling! –AE)

    Fantastiknovelltävlingen 2010

    För elfte året i rad utlyser skrivargruppen SKRIVA, i samarbete med föreningen Novellmästarna, Fantastiknovelltävlingen. Reglerna är enkla:

    1. Skicka tävlingsbidrag som ren text (s k ASCII; inga bifogade filer, t ex Word-filer) senast 1 sept till fantastiknovell@hotmail.com SAMT ahrvid@hotmail.com . Använd rubrik “tävlingsbidrag”.
    2. Noveller skall anknyta till science fiction, fantasy eller skräck. Man får skicka flera bidrag. Rekommenderad maxlängd 50 000 tecken (inkl blanksteg och skiljetecken). Språk svenska.
    3. Vinnarna utses av en jury. Noveller som placerar sig på någon prisplats postas även på SKRIVA:s E-postlista.
    4. Förstapris 500 kr. Andrapris 300 kr. Tredjepris 200 kr. Därutöver kan juryn dela ut hedersomnämnanden.

    SKRIVA är troligen den äldsta aktiva E-postlistan för novellförfattare, startad 1997. (För att ansluta, maila skriva-request@freelists.org, med subject/ämnesrad: subscribe.) På SKRIVA diskuteras skrivande, fantastik, litteratur och kultur, man kan posta och kommentera noveller, eller tjattra med skrivintresserade. Novellmästarna är en ideell förening med syfte att främja novellkonsten.

  6. Ahrvid Engholm skriver:

    NYHET: Genom sponsring från Wela Förlag (stort tack!) kan förstapriset i årets novelltävling höjas – till 1000 kr. Ännu mer skäl att vässa pennorna och gnugga de litterära geniknölarna, alltså!

    –Ahrvid

  7. Ann-Helene Welander skriver:

    Jag kan tipsa om Vulkan.se för de som vill ge ut sin bok billigt!

  8. solve skriver:

    Fördelen med vulkan.se är väl att du kan slippa startkostnad helt. Däremot skulle jag inte rekommendera sajten ifall man har ambitioner att sälja mer än säg 10-20 böcker då deras tryckpriser (och därmed priset för läsare som ska köpa din bok) är väldigt höga.
    Personligen rekommenderar jag istället publit.se – men det är ju upp till var och en att hitta sin favorit. Det finns säkert ett dussin konkurrenter med liknande tjänster.

  9. ninajohanna skriver:

    tack för tipsen 🙂 vilken av skrivarsajterna är bäst och populära??

  10. solve skriver:

    Jag vet faktiskt inte vilken skrivarsajt som är bäst, det var länge sedan jag var inloggad på någon av dem. Någon annan som har erfarenheter att dela med sig av?

  11. Ahrvid Engholm skriver:

    FANTASTIKNOVELLTÄVLINGEN 2010 – DEADLINE 1/9

    Du har ett val i höst! Och det är att välja en bra novell att skicka in…
    Bara en liten påminnelse om att deadline närmar sig (1 sept) för Fantastiknovelltävlingen 2010.
    Reglerna i korthet: Bidrag till fantastiknovell@hotmail.com SAMT ahrvid@hotmail.com, som ren mailtext (inga bifogade filer) med rubrik “tävlingsbidrag”, senast 1/9. Bidrag, på svenska, bör anknyta till sf, fantasy eller skräck (rek maxlängd 50 000 tkn). Vinnarna utses av en jury. Förstapris 1000 kr, 2:a 300 kr, 3:e 200 kr (därtill ev hedersomnämnanden).
    Tävlingen arrangeras för 11:e året i rad av den äldsta E-postlistan för novellförfattare, SKRIVA (skriva-request@freelists.org, med subject: subscribe, för att gå med), med stöd av föreningen Novellmästarna och Wela förlag.

    –Ahrvid

  12. Sandra skriver:

    jättebra och intressant inlägg! tack så mycket 🙂
    den svarade på många av mina frågor!

  13. Hampus Eriksson skriver:

    jag skulle rekommendera er som vill publicera något av det ni har gjort till mitt förlag Recito AB. Där publicerar ni själva. http://www.recito.se

  14. Annika Lilja skriver:

    Hej!

    Jag måste nog ha haft en enorm tur: Skrev ihop ett par stycken, mest på skoj, och sände in dem till en veckotidning. Tre i första svepet, alla antogs! Har nu sänt in ytterligare 2 och fått även dem antagna, men de ligger fel i årstiden, så de är bokade till april. Jag fick dock jobba en del med de 2 första, för de var på tok för långa, fick jag veta – de vill ha sina noveller på ca 10 000 nedslag, inklusive mellansteg; mina låg på ca 13-15 000… Har alltid haft problem med att begränsa, är alldeles för glad i adjektiv! Det kanske kan vara till nytta för Er andra att veta, så Ni slipper sitta och gallra och skära ned för mycket i efterhand: Man kan ju t ex utesluta en person redan från början, det är lättare än att pillra bort vederbörande i efterskott!
    Varmt lycka till, allihop!

    Annika

  15. solve skriver:

    Grattis, Annika!
    Kul att höra om någon som lyckats sälja in noveller. Jag har själv fått ett par noveller publicerade i veckotidningar, men det är många år sedan nu.

    /Sölve

  16. å sikken tur…men man undrar ju vad som går hem hos veckotidningarna? Vad är det som de vill publicera och vad är ett absolut nej att skicka in?

  17. solve skriver:

    Jag har hört att ett lyckligt slut är en ingrediens. Och att det gärna får vara rysare, men inte för rysligt och blodigt. “Feel good”. Men det finns nog de som har ännu bättre koll på den exakta formeln för en veckotidningsnovell. Fast jag misstänker att de letar efter precis samma sak som alla förlag – en berättelse som fängslar, engagerar och överraskar.

  18. Julia skriver:

    Tack! Verkligen jätte bra tips! Jag skaffade mig precis en blogg där jag ska lägga upp mina texter http://lillaskrivaren.blogg.se/ 😀

  19. gabriela skriver:

    Hej mitt namn är Gabriela och jag har ett stor problem, jag har massor med berättelse att dela med alla, mitt problem är att jag först vill skriva mina historier ute i nätet så att man får feedback och olika tips av personer, men jag hittar tyvärr ingen sådan sida och om någon har ett tips om en bra sida kan ni gärna ge förslag 😀

  20. Klara skriver:

    “Hej mitt namn är Gabriela och jag har ett stor problem, jag har massor med berättelse att dela med alla, mitt problem är att jag först vill skriva mina historier ute i nätet så att man får feedback och olika tips av personer, men jag hittar tyvärr ingen sådan sida och om någon har ett tips om en bra sida kan ni gärna ge förslag”

    Det finns ju tex sockerdricka.nu. Där kan man lägga upp massa noveller och dikter. Det är gratis. Gäller bara att vara minst 16år:)

  21. Carl-Erik skriver:

    Hej! Jag kan rekommendera http://noveller.eu som är en hemsida dit man kan skicka sina noveller. Jag har skickat in noveller några gånger. För den som inte märker (som jag =) ) så skickar man in till info@noveller.eu Allt är gratis förstås.

  22. Ahrvid Engholm skriver:

    Man kan alltid skicka in noveller till novelltävlingar, såsom denna…

    FANTASTIKNOVELLTÄVLINGEN 2012

    Samtidigt som Sveriges äldsta E-postlista för skrivande firar 15 år, utlyses senaste upplagan av Fantastiknovelltävlingen som anordnats varje år sedan år 2000. Tävlingen stödjs av föreningen Novellmästarna (aktuell med en ny antologi) och är till för science fiction, fantasy eller skräck. Reglerna:

    1. Skicka tävlingsbidrag som ren text (s k ASCII; inga bifogade filer, t ex Word-filer) senast 31 augusti till fantastiknovell@hotmail.com SAMT ahrvid@hotmail.com . Använd rubrik “tävlingsbidrag”.

    2. Noveller skall anknyta till science fiction, fantasy eller skräck. Man får skicka flera bidrag. Rekommenderad maxlängd 50 000 tecken (inkl blanksteg och skiljetecken). Språk svenska.

    3. Vinnarna utses av en jury. Noveller som placerar sig på någon prisplats postas även på SKRIVA:s E-postlista.

    4. Förstapris 999 kr. Andrapris 499 kr. Tredjepris 299 kr.

    Därutöver kan juryn (som består av yrkesmässigt skrivanknutna)v dela ut hedersomnämnanden. Dessa samt de tre vinnarna får i år även ett ex av Novellmästarnas E-antologi Skottdagen och andra ruskigheter, http://www.elib.se/ebook_detail.asp?id_type=ISBN&id=9186081454 som extrapris. (Den finns även till E-lån på ditt lokala bibliotek!)
    SKRIVA startades 1997. För att gå med, maila skriva-request@freelists.org, med subject/ämnesrad: subscribe. (Medlemskap i SKRIVA krävs inte för att delta i novelltävlingen.) SKRIVA har infosida på http://www.skriva.bravewriting.com (och finns på Twitter som @SKRIVA1997). Listan diskuterar skrivande, fantastik, litteratur och kultur, man kan posta och kommentera noveller, eller chatta med andra skrivintresserade. Novellmästarna är en ideell förening med syfte att främja novellkonsten.
    En del har sett denna info tidigare, så se detta som en liten påminnelse. Du har 1,5 månad kvar till deadline!

  23. […] Bäfving (som håller i kurser och dessutom skrivit mycket till veckotidningar) säger så här på Berättarskolan: “Veckotidningsskrivandet innebär också att man är lite i ”feelgoodbranschen”. Om man […]

  24. […] Håll det inte hemligt. Håller man alltid det man skriver hemligt kommer man aldrig kunna få ärlig kritik och kunna utvecklas. Man bör visa det man skriver för folk som kan kritisera ens verk på konstruktiva vis. Det är även bra att skicka in texter till tidskrifter och förlag. […]

  25. Anna skriver:

    Jag rekommenderar wattpad. Det är en helt fri sida och app där man både kan läsa andras verk och publicera eget.