Disciplin eller inspiration – så skriver du mer

januari 10th, 2010 - 

Har du verkligen råd att vänta på inspiration eller krävs det bara mer disciplin för att du ska skriva färdigt den stora romanen? Här får du några tips på hur du blir mer produktiv.

Känner du också att dagarna går och du inte kommer någonstans med den stora romanen i byrålådan (eller numera hårddisken)? Du är inte ensam. De flesta amatörförfattare har just det problemet. Det finns så mycket annat som stjäl tid och uppmärksamhet.
Det vanligaste felet är att man väntar på inspiration.
Författaren Peter DeVries har sagt: “Jag skriver bara när jag är inspirerad, så jag ser till att jag är inspirerad varje dag kl 09.00”
Det är egentligen rätt klockrent. Även Jan Guillou har uttryckt det på liknande sätt, något om att inspiration är inget som proffs har råd att vänta på. Det är bara att sätta sig och skriva, precis som det är med allt annat som man ska göra. Den som väntar på inspiration till att diska skulle snart se berget av odiskade tallrikar växa på diskbänken.

Nu är ju skrivandet egentligen något lustfyllt som man VILL göra. Förhoppningsvis. Varför ska man då tvinga sig att skriva om man inte känner inspiration?
Ja, först och främst ska man fundera över om att skriva verkligen är det man vill göra. Kanske vill du hellre se ett avsnitt av “Bonde söker fru” på TV? Gör det då, men klaga inte över att du inte har tid att skriva.
Deckarförfattarinnan Bodil Mårtensson menar att man får göra ett val: Vill du vara konsument eller vill du vara producent. Om du vill vara producent så får du helt enkelt stänga av tv:n, lägga böcker och tidningar åt sidan och använda din tid till att skriva.
Framför allt tv:n är en enorm tidstjuv. Roa dig gärna med att skriva tv-dagbok under en vecka. Skriv upp varje program du tittar på och hur lång tid du tillbringar i soffan. Är du en medelsvensk så lär summan inte sluta under 20 timmar och minst hälften av tiden kommer du att ha spenderat framför program som du aldrig spontant skulle säga “det programmet vill jag verkligen se”.

Schemalägg tid för skrivandet
Det låter verkligen trist med schema men för den som har mycket att göra finns det sällan något annat sätt än att faktiskt boka in Skrivtid i sin kalender. En timme om dagen eller två timmar ett par dagar i veckan? Beror på hur ditt liv ser ut och vad du trivs med.
Börja med att boka en tid i veckan om det känns svårt och försök sedan öka dosen. Ungefär som med fysisk träning.

Sätt ett mål i antal ord
För den som gärna väntar på inspiration kan det vara smart att sätta ett mål i antal ord för varje skrivtillfälle. Många professionella författare har ett bestämt antal ord de ska skriva varje dag innan de kan ägna sig åt annat.
Stephen King skriver exempelvis alltid 2000 ord/dag innan han känner sig nöjd. För dig kanske det räcker med 500-1000 ord men det finns en poäng i att sätta upp ett mål att nå. Det känns skönt när man når det och man kanske kan släppa prestationsångesten med att formulera sig perfekt första gången man skriver ett stycke.

Skrivarhörna – hitta en plats där du kan fokusera
Har du familj så vet du hur viktigt det är att kunna vara ostörd när du har din skrivartid. Helst ett rum där du kan stänga dörren och hänga upp en “STÖR EJ JAG SKRIVER”-skylt.
Eller kanske du ska hitta en plats utanför hemmet? Ta med dig laptopen och sätt dig på ett café någonstans där det visserligen kan vara pratigt runtomkring men ingen som stör just dig och vill ha hjälp med ditt eller datt.

Håll ordning på skrivarmaterialet – samla anteckningarna
För att få struktur på sitt skrivande är det viktigt att man samlar sitt skrivarmaterial. Alla små post-it-lappar, idéer nedtecknade på servetter, tidningsklipp, anteckningar, synposis på romaner etc.
Skaffa en aktmapp eller liknande där du kan samla allt. Och städa i den med jämna mellanrum.

Sammanfattning
* Lämna tv-soffan
* Boka in skrivtid i kalendern
* Sätt ett mål i antal ord
* Hitta en ostörd skrivarplats
* Samla anteckningarna

Andra liknande artiklar:
Så får du tid att skriva
23-minutersmetoden gör dig till författare

Läsarkommentarer saxade från den gamla sajten:
# Karin_r
Sunday, September 06, 2009 11:09 AM
Tid har vi alla lika mycket av – men det är hur vi väljer att använda den som varierar. Att välja att göra något speciellt innebär per automatik att man måste välja bort något annat, så enkelt är det.
Jag avskyr när folk säger att de inte har tid! Det har de, de har bara valt att göra något annat de tycker är viktigare! Och – som det står här ovan – erkänn då det!

# Frida
Monday, September 07, 2009 1:23 PM
Man behöver faktiskt vara både producent och konsument, skulle man vara producent dagarna i ända sliter man ju ut sig. Jag går på inspirationstanken, jag måste känna mig inspirerad när jag ska skriva, annars blir det bara ett tvång och ett måste och då kan jag lika gärna strunta i det. För mig är skrivandet ett sätt att koppla av och känna mig fri och skulle jag schemalägga mitt skrivande skulle det inte vara roligt längre. Det är väl en sak om man jobbar som författare som Jan Guillou, där man måste prestera. Själv skriver jag för min egen skull och då vill jag inte ha några krav.

One Response to “Disciplin eller inspiration – så skriver du mer”

  1. Extremt bra tips! Gillar denna bloggen skarpt